"Deprem Sonrası Ailelere Yönelik Psikososyal İlk Yardım” Semineri
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi ile İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir Akademik Başarıyı Artırma Projesi (İZBAP) kapsamında “Deprem Sonrası Ailelere Yönelik Psikososyal İlk Yardım” semineri düzenledi
Üç oturumda farklı başlıkların ele alındığı çevrimiçi webinarda, okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim öğretmenleri ile ebeveynlere yönelik eğitim verildi.
Okul öncesi ve ilköğretim öğretmenlerinin takip ettiği oturumda, İKÇÜ Psikoloji Bölümünden Doç. Dr. Emine Sevinç Tok, Dr. Öğr. Üyesi Demet Vural Yüzbaşı ve Arş. Gör. Sümeyye Sema Yılmaz tarafından "Deprem Sonrası Öğrencilerimize Yönelik Psikososyal Yaklaşımımız Nasıl Olmalı?" başlığı ele alındı. Yetişkinlerde travma sonrası tepkilerin anlatıldığı oturumda, öğretmenlerin öğrencilerine travma sonrası yaklaşımları, travmatik olaylarla başa çıkma teknikleri, çocukların travmatik süreçlerdeki deneyimleri başlıklarında bilgiler aktarıldı.
Ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin katıldığı oturumda ise Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ve bölüm öğretim elemanları Prof. Dr. Burcu Güler, Dr. Öğr. Üyesi Ayla Hocaoğlu Uzunkaya ve Arş. Gör. Sinem Öztürk alanlarını içeren sunumlar yaptı. Çocuk, ergen ve yetişkinlerin travma sonrası tepkilerinin nasıl olabileceğinin aktarıldığı oturumda, travma ile başa çıkma sürecinde öğretmenlerin öğrencilerine karşı yaklaşımlarının nasıl olması gerektiği üstlendiği roller eğitimcilerle paylaşıldı.
Ebeveynlere yönelik yapılan son oturumda ise "Deprem Sonrası Ailelere Yönelik Psikososyal İlk Yardım" başlığı sunumlarla aktarıldı. İKÇÜ Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ve bölüm öğretim elemanları Dr. Öğr. Üyesi Demet Vural Yüzbaşı ve Arş. Gör. Neslihan Yortan'ın konuşmacı olarak yer aldığı çevrim içi buluşmada deprem sonrasında çocukların yaşayabileceği psikolojik süreçler değerlendirildi. Ebeveynlere, psikososyal destek kaynakları hakkında bilgilendirmelerde bulunan öğretim üyeleri; afet durumlarında aile dinamikleri, aile içi yardım etme yolları, doğru kanallarda bağ kurma, umut ve birliğin aile içi önemi başlıklarına açıklık getirdi.